13 български енергийни, въгледобивни и транспортни предприятия изпратиха писмо,

...
      13 български енергийни, въгледобивни и транспортни предприятия изпратиха писмо,
Коментари Харесай

Сектор Енергетика обединен в остро писмо до институциите. Обещават протести, ако КСНС не бъде свикан и срокът за затваряне на въглищните централи не бъде удължен

      13 български енергийни, въгледобивни и транспортни предприятия изпратиха писмо, адресирано до Президента, Министър ръководителя, Министерски съвет, Председателя на Народното събрание и парламентарно показаните партии, в което молят за привикване на Консултативния съвет по Национална сигурност към Президента за преразглеждане на към този момент утвърждения проект за прекъсване на потреблението на въглища до 2026 година.

Българските централи на въглища и миннодобивните предприятия остро възразяват против решението за скорошното им затваряне, защото въглищата са народен запас, който ни подсигурява енергийна самостоятелност и несъмнено и прогнозируемо произвеждане на нужната електрическа сила. Дружествата предупрежават, че са в протестна подготвеност, в случай че поетият ангажимент от страна на България не бъде преразгледан.

    Ето и цялостния текст на писмото:
До Президента на Република България
господин Румен Радев
До Министър ръководителя
господин Гълъб Донев
До Председателя на Народното Събрание
господин Вежди Рашидов
До всички парламентарно показани партии от 48 Народно събрание
До българските жители

Отворено писмо - декларация
от българските  енергетици  и миньори
" Ние в никакъв случай няма да се предадем "

Уважаеми господин Президент
Уважаеми дами и господа,
Скъпи наши сънародници,
 
Ние, българските енергетици и миньори,

Ние, които се трудим в българските централи и топлофикации, мини и заетите в спомагателните им действия, сме извънредно обезпокоени от поетите задължения в Плана за възобновяване и резистентност за практическо и фактическото закриване на един структуроопределящ бранш за стопанската система ни, каквато е енергетиката и прилежащата към нея въгледобивна промишленост, до 2026 година. Възразяваме остро против поетите свръхангажименти за внезапно понижаване на въглеродните излъчвания с 40%.

    Европа споделя " обективен преход "

Въглищните централи обезпечават половината електрическа сила на страната през лятото и близо 60% по време на отоплителния сезон. Повечето централи на въглища са стартирали осъществяването на планове за диверсификация на горивния микс и последователно унищожаване на въглищата, само че сигурно това няма да се случи напълно за 3 години.

Осъзнаваме, че въглищата няма да се употребяват още 100 години, само че те към момента имат своето място в българската енергетика! Скоростното затваряне на всички въглищни мощности е припрян и не добре премислен сюжет, който ще навреди на българската страна и ще я докара до голяма рецесия.

Европа споделя " равномерен преход "

За да бъде безвреден и съблюдаващ ползите на всички преходът към нисковъглеродна стопанска система съгласно Европа би трябвало да бъде равномерен и съгласуван със обстановката във всяка страна, а не да се основава риск за енергийната сигурност на страната.

Всякакви еквилибристики с " числа " и " потенциали на мощ " и " други други възможности " крият горчивата истината, че с поетите задължения българската страна е подписала смъртната присъда на българската енергийна самостоятелност. Не разбираме по какъв начин се взима решение непринудено и в извънредно къси периоди да се откажем от въглищата, които са от дребното ни национални запаси. И то във времена, в които въглищата за следващ път ни избавиха от енергийната рецесия, подбудена от високите цени и проблематичните доставки на природния газ. Можете ли да си визиите какъв би бил сюжетът, в случай че всички въглищни централи в България работеха на природен газ, който внезапно стана неведнъж по-скъп и по-недостъпен?

Скоростното закриване на централите и мините даже няма да е ликвидиране, това ще е акт на самоубийство на родната енергетика, който ще докара до извънредно сериозна опасност за националната сигурност.

Европа споделя " Никой да не бъде зарязан "

Българското държавно управление, поело ангажимент за затваряне на въглищната енергетика без да се обезпечи опция, изостави българските жители. Подписаните задължения не значат нищо друго с изключение на закриването на стотици хиляди работни места и бъдещо енергийно иго за страната ни. Какво да кажем на всички енергетици и миньори, които ще останат без прехранване? И тях ли да изпратим в чужбина?

В тази извънредно комплицирана и турболентна икономическа, финансова и геополитическа рецесия от експортьор на сила, продал рекордни количества през тази година, България ще се трансформира във вносител на електрическа енергия, защото ще възникне сериозен дефицит на енергийния пазар, което ще провокира режим на тока. Това ще докара до неколкократно покачване на цените и неспособност на огромна част от българите да заплащат сметките си за електрическа сила. Реализирането на сходни не добре премислени ограничения ще обрече на мизерия и бедност всеки един българин, без изключение. Това ли желаят българските политици?

    Какво значи закриването на въглищните централи до 2026 година?

Край на главния бранш, върху който се крепи цялата българска стопанска система.

Край на относително евтината електрическа енергия за битовите консуматори, т.е. за всички български жители и завършек на компенсанциите за българския бизнес. България ще загуби изцяло своята енергийна самостоятелност, както и милиарди евро в изискванията на най-голямата рецесия в света след края на Втората международна война.

Като български жители, ние не желаем подобен край нито за нас и нашите фамилии, нито за нашите централи, мини и топлофикации.

Ние не желаем подобен край за България.

Няма да допуснем да бъде унищожено това, което бе построено от нашите татковци и предци безусловно с доста пот, кръв и сълзи. Няма да допуснем реализирането на безумните и самоубийствени решения за бъдещото на българската енергетика.

Настояваме за незабавно привикване на Консултативния съвет за национала сигурност при Президента на Република България и инспектиране на всички към този момент поети задължения.

В противоположен случай, сме подготвени за протестни дейности, както и за пускане на подписка за провеждането на народен референдум за бъдещето на българската въглищна енергетика.

Ще приключим с думите на популярен английски общественик сър Уинстън Чърчил, изречени в най -мрачния час за родината му - " Ние в никакъв случай няма да се предадем ". Бихме добавили от името на стотиците хиляди български енергетици и миньори  " Ние в никакъв случай няма да предадем народа си и родината си ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР